Het is een vaak voorkomend probleem: droge lucht in huis. De luchtvochtigheid ligt een pak lager in de winter en dat zorgt niet alleen voor een droge huid en droge keel maar ook voor hoofdpijn en andere gezondheidsproblemen. Maar hoe pak je die droge lucht in huis nu best aan?
Wij geven je enkele tips om te zorgen voor een gezond binnenklimaat dat niet te droog is.
1. Voldoende ventileren is enorm belangrijk
De beste oplossing om de lucht in huis gezond te houden is om te ventileren! Slechte luchtkwaliteit draagt bij tot droge lucht op kantoor of in huis.
Door een raam of deur open te zetten in de badkamer, keuken of berging ben je al op de goede weg, maar nog beter is om mechanisch te ventileren. Ontdek in deze blogpost alles over de verschillende soorten ventilatie.
Bij ons centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning Sentinel Kinetic Plus is het mogelijk om via de programmatie of de boostknop de unit enkele keren per dag flink te laten optoeren zodat alle ruimtes goed geventileerd worden.
2. Zet de verwarming niet te hoog
Hoe warm is het in huis of op je werkplaats? Nu het buiten iets kouder is, is het natuurlijk verleidelijk om de verwarming enorm hoog te zetten. Dat is geen goed idee aangezien de koude buitenlucht sowieso al minder vocht bevat. Wanneer die lucht in huis dan nog eens sterk verwarmd wordt, daalt de luchtvochtigheid nog meer.
Hou dus rekening met de temperatuur in de ruimte. Bij voorkeur ligt de temperatuur niet hoger dan 21°C.
3. Zet de badkamerdeur open na het douchen
Na een warme douche is het aangeraden om de badkamerdeur even open te zetten. In de stoom zit namelijk waterdamp en dat heeft een positief gevolg voor de luchtvochtigheid in je huis of op kantoor.
4. Kamerplanten bevorderen de luchtkwaliteit
Last but not least, kamerplanten kunnen ook helpen. Planten zorgen er namelijk voor dat water verdampt in de lucht. Wanneer ze genoeg water krijgen dan stijgt de luchtvochtigheid dus.
Don't:
In tegenstelling tot wat sommigen denken, is het geen goed idee om water in een schoteltje of een waterverdamper op de verwarming te plaatsen. Na verloop van tijd vormen die namelijk een bron van bacteriën en schimmels.
Conclusie:
- Zorg voor voldoende ventilatie, liefst mechanisch;
- Zet de verwarming niet te hoog;
- Zet de badkamerdeur open na het douchen;
- Voorzie voldoende kamerplanten.
Ontdek alles over ons aanbod aan ventilatiesystemen en luchtgroepen. Als installateur kan je een account aanvragen en zo krijg je zicht op de actuele prijsinformatie.
Wil je liever contact opnemen met één van onze vertegenwoordigers? Je kan hen contacteren via onze teampagina.