Een fris en gezond binnenklimaat is en blijft belangrijk. Zo ook in openbare gebouwen, klaslokalen, kantoren… Ook in deze ruimten is gezondheid en comfort van groot belang en spelen ventilatiesystemen steeds vaker een grote rol. Een efficiënte en geavanceerde manier om een gezond en comfortabel binnenklimaat met ventilatie te bekomen is het gebruik van een D-systeem met warmtewiel. We leggen je graag even de werking en voordelen van dit systeem uit.
De werking van een warmtewiel
Een warmtewiel is een systeem die bij ventilatie-units gebruikt wordt om, zoals de naam zegt, warmte terug te winnen uit de afgevoerde lucht en draagt deze warmte over op de verse invoerlucht. Een warmtewiel is een roterend wiel met lamellen die is gemaakt uit materiaal met een hoog warmtegeleidingsvermogen, zoals aluminium.
Het principe van een warmtewiel in ventilatie is eenvoudig: de afgevoerde binnenlucht geeft zijn warmte af aan het warmtewiel die bij rotatie de warmte afgeeft aan de verse buitenlucht. Hierdoor wordt verse buitenlucht voorverwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Energie die anders verloren zou gaan wordt dankzij dit principe teruggewonnen.
Wat zijn de voordelen van een systeem D met warmtewiel?
1. Energie-efficiëntie
Een groot voordeel van een ventilatiesysteem met warmtewiel is de energiebesparing. Het systeem wint warmte terug van de afgevoerde lucht waardoor het ventilatiesysteem de behoefte voor verwarming/koeling van de inkomende lucht vermindert, dit resulteert in lagere energiekosten en een lagere ecologische voetafdruk.
2. Verbeterde luchtkwaliteit
Naast de energie-efficiëntie is een verbeterde luchtkwaliteit een voordeel van ventilatie-units met warmtewiel. Deze systemen zorgen voor een continue toe- en afvoer van de binnen- en buitenlucht. Hierdoor zorgt het systeem voor een comfortabel en aangenaam binnenklimaat. Dit is erg belangrijk in drukbezochte niet-residentiële gebouwen zoals scholen, kantoren, publieke gebouwen waar de luchtkwaliteit snel kan verslechten.
3. Comfortabele temperaturen
Dankzij het warmtewiel en dus de warmteterugwinning helpt een systeem met warmtewieltechnologie ervoor zorgen dat de temperaturen in de gebouwen comfortabel blijven, ongeacht het seizoen. Zo wordt in de zomer de warme lucht afgevoerd terwijl het in de winter de koude buitenlucht voorverwarmd. Op die manier heb je steeds een aangename binnentemperatuur.
4. Hoge warmteterugwinning
Een warmtewiel is vervaardigd uit aluminium en heeft een structuur bestaande uit een groot aantal kanaaltjes, die gezamenlijk zorgen voor een uitgebreid oppervlak. In de winter fungeert dit wiel als een warmteaccumulator, waarbij het een aanzienlijke hoeveelheid warmte opslaat uit de afgevoerde lucht. Door de omwenteling van het wiel, idealiter rond de 12 rotaties per minuut, wordt deze opgeslagen warmte vervolgens overgedragen aan de vers aangevoerde lucht. De nieuwste generatie warmtewielen passen hun rotorsnelheid automatisch aan door middel van metingen, om zo een maximale terugwinning te realiseren.
Voor de Belgische markt ondergaat elke vorm van warmteterugwinning een grondige evaluatie in een erkend laboratorium, waaronder ook onze warmtewielen. Met een goede balans kan het thermisch rendement worden geoptimaliseerd, wat kan oplopen tot meer dan +80%.
Conclusie
Ventileren aan de hand van een ventilatiesysteem met warmtewiel biedt verschillende voordelen voor niet-residentiële gebouwen, zoals energie-efficiëntie, verbeterde luchtkwaliteit, comfortabele temperaturen en hoge warmteterugwinning. Warmtewiel technologie is de ideale keuze voor je project om mee te zijn met de huidige eisen aan comfort, duurzaamheid en optimale prestaties.