Het is een must voor wie vochtproblemen wil vermijden: ventilatie. Volgens Wikipedia “het vervangen van de lucht in een ruimte, die om wat voor reden dan ook vervuild is, door zuivere lucht”. Dat kan natuurlijk perfect door even een raam te openen, maar anno 2020 komt er net iets meer bij kijken. Daarom geven we hieronder wat meer tekst en uitleg over de verschillende soorten ventilatie.
Verschillende ventilatiesystemen: ontdek snel het beste systeem voor jouw woning
Alle ventilatiesystemen kunnen we onderverdelen in vier grote groepen of systemen. Er is een onderscheid tussen ventilatiesysteem A, B, C en D. Hieronder vind je een overzicht van hun belangrijkste kenmerken.
Ventilatiesysteem A: natuurlijke ventilatie
Een woning kan geventileerd worden door ramen en/of deuren open te zetten. Dat is een goed begin, al is het natuurlijk niet mogelijk om onze ramen en deuren continu open te laten. Zeker tijdens de koude wintermaanden is dat allesbehalve aangenaam. Veel mensen sluiten ramen en/of deuren dus snel weer wat resulteert in onvoldoende ventilatie in de woning.
Bij ventilatiesysteem A komt verse lucht binnen via ventilatieroosters in de ramen en/of muren en wordt vervuilde lucht afgevoerd via een verticaal kanaal. Daarbij heb je zelf geen controle over de toe- en afvoer van lucht.
Voordelen ventilatie A
- Het is enkel nodig om ventilatieroosters en afvoerkanalen te voorzien.
Nadelen ventilatie A
- Geen controle over ventilatie: afhankelijk van het weer;
- Ventilatieroosters in de kamer zorgen voor koude of warme lucht en meer lawaai van buiten;
- Warmteverlies: door de ventilatieroosters komt er ook koude lucht binnen.
Ventilatiesysteem B: mechanische toevoer
Ventilatie van het type B gaat al een stapje verder dan type A. De toevoer van verse lucht verloopt via een mechanisch ventilatiesysteem. De afvoer van vervuilde lucht daarentegen verloopt op een natuurlijke wijze via ventilatieroosters. Belangrijk om te weten: tegenwoordig wordt dit systeem amper nog toegepast in België.
Voordelen ventilatie B
- Mechanische toevoer: ook verse lucht in moeilijk te bereiken ruimtes;
- Bij weinig natuurlijke luchtstroom toch verse lucht in huis.
Nadelen ventilatie B
- Warmteverlies door natuurlijke afvoer;
- Geen volledige controle over ventilatie.
Ventilatiesysteem C: mechanische afvoer
Ventilatiesysteem C is het tegenovergestelde van type B. De verse lucht komt binnen in de droge ruimtes (zoals de slaapkamer en woonkamer) via ventilatieroosters terwijl vervuilde lucht uit de natte ruimtes (zoals de badkamer en keuken) afgevoerd wordt door een ventilatiesysteem.
Voordelen ventilatie C
- Lagere kost dan bij systeem D
- Lager verbruik
- Geschikte oplossing voor renovatie
Nadelen ventilatie C
- Luchtkwaliteit: de lucht wordt niet gefilterd dus stof, pollen, … komen ook binnen
- Warmteverlies: door de ventilatieroosters komt er ook koude lucht binnen
Ventilatiesysteem D: mechanische balansventilatie
Bij ventilatiesysteem D gebeurt de af- en toevoer volledig mechanisch. Bij ons staat dit systeem ook gekend als balansventilatie omdat het ventilatiesysteem ervoor zorgt dat er ongeveer een evenwicht is tussen de aangevoerde en afgevoerde lucht.
Een voordeel van systeem D is dat er meestal ook sprake is van warmteterugwinning. Balansventilatie met warmterecuperatie geeft warmte van de afgevoerde lucht van binnen af aan de aangevoerde buitenlucht. Zo kan een groot deel van de warmte gerecupereerd worden.
Voordelen ventilatie D
- Toegevoerde lucht wordt gefilterd
- Meestal ook met warmteterugwinning
- Geen ventilatieroosters: lawaai en koude of warme lucht blijven buiten
- Gecontroleerde ventilatie: af- en toevoer in balans
Nadelen ventilatie D
- Onderhoud: regelmatig onderhoud en vervanging van filters nodig
Het beste ventilatiesysteem anno 2020
Hoe kies je nu een ventilatiesysteem anno 2020? Wij lijsten enkele belangrijke kenmerken op waar je best rekening mee houdt.
Vraagsturing
In ons aanbod aan ventilatiesystemen beschikken we ook over toestellen met vraagsturing. Concreet houdt dat in dat er enkel sprake is van aan- of afvoer van lucht wanneer dat echt nodig is. Dankzij verschillende sensoren is het ventilatiesysteem in staat om zelf de luchtkwaliteit te meten.
Verbruik
Uiteraard is ook het verbruik van het toestel van belang. In principe ligt het verbuik bij een D-systeem hoger dan bij een C-systeem, maar bij een D-systeem met warmteterugwinning is het extra verbruik verwaarloosbaar doordat er warmte gerecupereerd wordt. De vervuilde lucht die afgevoerd wordt geeft warmte af aan de verse lucht die aangevoerd wordt waardoor er niet veel extra verwarming nodig is in de woning.
E-peil
Elke nieuwbouwwoning moet een bepaald E-peil halen. Vanaf dit jaar verstrengt de E-peileis naar E35 voor nieuwe woongebouwen. Ook dat hou je best in het achterhoofd bij de keuze voor een ventilatiesysteem. Ventilatie kan zorgen voor een lager energieverbruik en reductie van het e-peil.
Samengevat: ventilatie is noodzakelijk, liefst met systeem D
Ventilatiesystemen A en B zijn op de dag vandaag een beetje achterhaald. Daarom werken we bij Ventilair Group bijna altijd met een type C of D. Het comfort en gemak is het grootst bij een systeem D met warmterecuperatie aangezien de aan- en afvoer van lucht in balans is en de warmte niet volledig verloren gaat.
Een voorbeeld hiervan is onze Sentinel Kinetic Advance van Vent-Axia. Dit ventilatiesysteem met warmteterugwinning staat garant voor de beste energetische en EPB-prestaties, vlotte installatie en maximaal comfort voor de eindgebruiker. De Sentinel Kinetic Advance heeft ingebouwde vochtsensoren, is geschikt voor vraagsturing en heeft een wifimodule voor draadloze installatie en bediening.
Wenst u graag nog meer info over de verschillende soorten ventilatie? Wilt u een offerte aanvragen?
Neem gerust contact op met onze vertegenwoordigers, ze helpen je met veel plezier verder.