De energieprijzen schieten verder en verder in de lucht, en de stijging lijkt niet af te nemen. Door een heel aantal externe omstandigheden zijn de tarieven verhoogd en daarmee ook jouw energierekening. Gelukkig zijn er energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om je energiekosten te drukken. Een van die maatregelen is om je woning beter te isoleren. Maar hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder vlot vocht en CO2 je woning kunnen verlaten en hoe slechter je binnenklimaat wordt. De oplossing? Een ventilatiesysteem.
Ventilatie heeft zijn nut al lang bewezen, niet enkel voor jouw gezondheid maar ook voor de gezondheid van je gebouw. Natuurlijke ventilatie waarbij je de ramen open zet gaat gepaard met grote energieverliezen. Het is moeilijk om de luchtstroom te controleren en wanneer je de ramen sluit ben je binnen een paar minuten terug bij af. Daarbij verlies je ook de warme lucht in de winter en de koele lucht in de zomer. Niet ventileren is ook geen optie, want door de alledaagse huishoudelijke bezigheden creëer je al snel 15 liter vocht per dag, wat zorgt voor vocht en schimmels.
Een correct geplaatst en onderhouden ventilatiesysteem zorgt voor een goed binnenluchtklimaat en voor een besparing op je energierekening. De lucht die zo’n ventilatiesysteem aanvoert is gefilterd en kan ook voorverwarmd of gekoeld worden. De luchtvochtigheid wordt gemeten en behandeld. Over het algemeen bekeken dus een hele energie-efficiënte manier voor de optimalisatie van je binnenklimaat.
Met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning behoud je de energie die je in het verwarmen van je woning hebt gestoken. Je wint de warmte terug. Het zou zonde zijn om je verwarmde lucht naar buiten te blazen, maar een slechte luchtkwaliteit wil je ook niet. Daarom voert het toestel de vervuilde binnenlucht af via de ventilator, waar de warmte van die lucht wordt afgegeven op de nieuwe, verse buitenlucht. Deze wordt in je ruimtes aan een aangename temperatuur binnengebracht.
Dankzij vraaggestuurde ventilatie kun je ventileren met een minimaal energieverbruik. Sensoren registreren het vochtniveau en het CO2-niveau in je woning, en ventileren wanneer de waardes vooraf ingestelde drempels overschrijden. Zijn er veel mensen aanwezig in je woning, of ben je aan het douchen of koken, dan wordt er meer vervuilde lucht afgevoerd en verse lucht toegevoerd. Energiebesparend, want zo ventileer je nooit te veel, maar ook nooit te weinig.
Vent-Axia Multihome Wireless - C-systeem met vraagsturing
Intense nachtventilatie zorgt ook voor energiebesparing. Dit is een vorm van passieve koeling bij d-systemen, waarbij ’s nachts de ventilatie zijn werk doet om frisse buitenlucht binnen in je woning te brengen, zonder daarbij gebruik te maken van de warmteterugwinning. Zo zorg je er voor dat je woning niet te warm wordt en hoef je minder actieve koel-methodes te gebruiken, wat ook energiebesparend werkt.
Besparen op je energierekening?
Ga nu voor ventilatie. Ontdek een preferred installer in je buurt.
Preferred installers