De winter komt eraan en dan is het behoud van een aangenaam binnenklimaat een uitdaging, zeker in commerciële gebouwen. De thermostaat flink verhogen lijkt een logische reflex, maar je kan met een aantal andere ingrepen voorkomen dat je onnodig te veel stookt. Temperatuurschommelingen tegengaan, de warmte zo goed mogelijk over de ruimte verdelen en de warmte van ingeblazen lucht van het ventilatiesysteem maximaliseren zijn enkele effectieve en energie-efficiënte ingrepen die je kan doen.
1. Warmtebehoud via ventilatie
De aanwezige warmte in een gebouw behouden via de ventilatie is essentieel voor het creëren van een aangenaam binnenklimaat. Daarvoor is een ventilatie met efficiënte warmteterugwinning heel belangrijk. Een warmtewisselaar of warmtewiel recupereren het grootste deel van de warmte uit het afgevoerde lucht, zodat de temperatuur van de ingeblazen lucht slecht iets kouder is dan de ruimtetemperatuur.
2. Extra warmte voor toevoerlucht
Bij koude buitentemperatuur kan bovenstaande onvoldoende zijn. Het is mogelijk om extra toe te voegen aan de ingeblazen lucht. Dit kan op verschillende manieren.
- Elektrische batterij: een weerstand verhoogt de temperatuur van de toevoerlucht. Dit is een eenvoudige toevoeging aan de luchtgroep.
- Waterbatterij: deze gebruikt warm water om de temperatuur van de toevoerlucht te verhogen. Het water kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of verwarmingsketel. De warmte van het water wordt afgegeven aan de toevoerlucht.
- DX-systeem of directe expansie: dit gebruikt koelmiddel in een gesloten kringloop om lucht direct te verwarmen. Het koelmiddel onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan de toevoerlucht. Een DX-systeem is overigens ook heel efficiënt om een ruimte te helpen koelen.
3. Ventilatieroosters
De roosters van het ventilatiesysteem spelen ook een belangrijke rol.
- Strategische plaatsing zorgt ervoor dat de warme ingeblazen lucht effectief mengt.
- De richting van de luchtstroom is eveneens een belangrijke factor.
- De juiste uitblaassnelheid is belangrijk om de warmte te verdelen over de ruimte. De ingeblazen lucht mag niet als een straal aanvoelen, maar dient zacht en gelijkmatig te gebeuren.
4. Ventileren waar het nodig is
Het klinkt logisch maar toch: alleen de toevoerlucht laten inblazen waar het nodig is. In een ongebruikte ruimte – een vergaderzaal bijvoorbeeld – is niet energie-efficiënt. Met de plaatsing van een VAV-klep kan je vraaggestuurd ventileren en de ventilatievolumes regelen. De sturing kan gebeuren met sensoren die de temperatuur of CO2 meten. Je kan op basis van de meetgegevens ook in zones ventileren of de volumes aanpassen.
5. Warme lucht niet laten stijgen
Warme lucht stijgt, zo simpel is het. Met destratificatieventilatoren kan je de luchtlagen met verschillende temperaturen mengen, zodat de warmte gelijkmatig in de ruimte verdeeld wordt. Vooral in hogere ruimtes is zijn destratificatieventilatoren heel efficiënt.
6. Barrière tegen koude buitenlucht
In gebouwen waar de deur vaak open en dicht gaat of gewoon openblijft, krijg je grote temperatuurschommelingen en tocht. Het vraagt bijzonder veel energie om de temperatuur in deze ruimtes op peil te houden. De oplossing is de plaatsing van een luchtgordijn. Deze creëert met een gelijkmatige (warme) luchtstroom over de deuropening een barrière tegen de buitentemperatuur, tocht, geurtjes… en voorkomt dat warmte naar buiten gaat.
Conclusie: een complete ventilatieoplossing creëert niet alleen een gezond maar ook comfortabel binnenklimaat en helpt de energiekosten onder controle houden.